De hype rond kunstmatige intelligentie is sinds het begin van het jaar geëxplodeerd. Zozeer dat aandelen van bedrijven die iets met AI (artificial intelligence) doen, vrijwel geheel verantwoordelijk zijn voor de stijging van de brede Amerikaanse S&P 500-index met 13 procent tot nu toe dit jaar. 

Het is niet de eerste beleggershype in de recente geschiedenis, waarbij het geld naar een bepaald deel van de markt gaat. Zo was er rond de eeuwwisseling de internetbubbel, knapte in 2021 de cryptobubbel en kwam dat jaar ook de kortstondige hype rond meme-aandelen ten einde.

Is AI de volgende zeepbel? Er is wel overeenstemming onder analisten dat kunstmatige intelligentie op een of andere manier de economie gaat veranderen. Maar net zoals dat bij internet het geval was, kan dat vele jaren gaan duren en kan de uiteindelijke uitkomst heel anders zijn dan beleggers nu verwachten.

Met dit in het achterhoofd waarschuwen sommige beursstrategen beleggers om voorzichtig te zijn te midden van al het enthousiasme over toepassingen van artificial intelligence.

Hieronder hebben we een aantal uitspraken van beursstrategen verzameld, die beleggers waarschuwen voor de AI-hype.

Jason Pride, hoofd beleggingsstrategie & onderzoek bij Glenmede

De grootste zorgen van Pride gaan over de hoge waarderingsniveaus van AI-aandelen op de beurs en de onzekerheid over de uiteindelijke impact van artificial intelligence.

"Hoewel er wellicht aantrekkelijke groeiverwachtingen zijn voor innovatieve bedrijven, is de prijs die nu wordt betaald voor dergelijke beleggingen een belangrijke factor voor de toekomstige rendementen en dat moeten beleggers serieus in overweging nemen", zegt hij.

"Daarnaast is het niet altijd duidelijk wie op lange termijn de winnaars zullen zijn van innovatieve disruptie. Zo staan er van de tien best presterende aandelen tijdens de piek van de techbubbel [rond het jaar 2000, red.] nu nog maar twee in de top 10", stelt Pride. "Beleggers moeten voorzichtig opereren met dit soort techtrends, omdat de prijs die iemand nu betaalt voor een aandeel een belangrijke factor is voor toekomstige rendementen."

Michael Landsberg, hoofd beleggingen bij Landsberg Bennett Private Wealth Management

Landsberg is bezorgd over de snelheid waarmee AI-beleggers enthousiast heeft gemaakt. 

"De opwinding over AI begint irrationeel te worden", zei hij op 1 juni. "Het is zorgelijk dat de marktwaarde van AI-gerelateerde aandelen in enkele weken tijd met honderden miljarden dollars toeneemt, zeker omdat het nog onduidelijk is hoe die bedrijven hun AI-technologie te gelde gaan maken."

De beleggingsstrateeg gaf aan dat hij sommige AI-aandelen af gaat verkopen. "We zullen de komende weken winst gaan nemen op een deel van de AI-aandelen in onze portefeuille, aangezien veel van die aandelen dit jaar al meer dan 100 procent omhoog zijn gegaan. We herschikken de klantenportefeuilles twee keer per jaar, omdat aandelen soms te snel stijgen, zoals nu op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het is tijd om risico's te verminderen en winst te nemen."

Michael Kantrowitz, hoofd beleggingsstrategie bij Piper Sandler

Kantrowitz ziet overeenkomsten tussen de huidige hype rond AI en de internetbubbel rond de eeuwwisseling.

"Het juichende nieuws en de prestaties in de techsector doen erg denken aan wat er begin 2000 gebeurde", zei hij op 9 juni. "En juist die 'dit keer is het anders'-mentaliteit is een aanwijzing voor een bubbel waarin beleggers het huidige enthousiasme doortrekken naar de toekomst en denken dat er geen negatieve uitkomsten zullen zijn."

Een maatstaf voor de relatie tussen hoe duur aandelen zijn en de groeiperspectieven is de zogeheten 'PEG-ratio' (price-to-earnings-to-growth ratio). Die zet de huidige koers-winstverhouding (die aangeeft hoeveel keer de winst je betaalt en dus hoe duur of goedkoop aandelen zijn) af tegen de verwachte winstgroei van een bedrijf.

Hierbij wordt een PEG-ratio van 1 als 'normaal' beschouwd. In de onderstaande grafiek is de PEG-ratio van techaandelen in de S&P 500-index te zien. Die tendeert naar 2,5, wat dus historisch zeer duur is en in de buurt komt van de internetzeepbel van begin deze eeuw.

Foto: Piper Sandler

Hoewel er duidelijke overeenkomsten zijn tussen nu en toen, ziet Kantrowitz ook verschillen. 

Zo is de koers-winstverhouding (price-earnings, PE) van aandelen in de VS lager dan in 2000 en het rendement op het eigen vermogen (return on equity, ROE) hoger dan tijdens de internetbubbel. Dat is te zien in de onderstaande grafiek.

Foto: Piper Sandler

Lauren Goodwin, econoom en beursstrateeg bij New York Life Investments

Goodwin roept beleggers op ten tijde van aanhoudende speculatie niet het bredere macro-economische plaatsje te vergeten.

"Het enthousiasme over generatieve AI leidt beleggers af van de risico's van de dreigende recessie", zei Goodwin op 6 juni. "Kunstmatige intelligentie word gehypet als 'game-changer', maar het is nog onzeker hoe groot de daadwerkelijke impact zal zijn."

Ze heeft drie tips om op een verstandige manier te beleggen in de technologie: diversifiëren, focussen op bedrijven met een sterke cash flow en investeren in aanpalende sectoren die van belang zijn voor artificial intelligence. 

LEES OOK: Beleggen in artificial intelligence met een ETF: door in de hele keten te beleggen, verklein je de risico’s